fallback

Преговорите в мините на нов етап

Областният управител и миньори обсъждат предложения за преодоляване на проблемите.

20.01.2012 | 07:35

(Обновена в 11:00 )

Преговорите между ръководството на "Мини Марица-изток" и на синдикалните структури в дружеството продължават и днес, но този път основният въпрос ще бъде какви са възможностите за изход от създалата се криза. От 2890 работници и служители дневна смяна, днес ефективно ще стачкуват 2300.

Областният управител на Стара Загора Недялко Недялков е поискал информация за негативните последици от стачката в краткосрочен и в по-дългосрочен план. От областната управа съобщиха, че Недялков срещне с представители на двата синдиката в мината. Очаква се да бъдат обсъдени предложения за преодоляване на проблемите между ръководство и синдикати, с цел прекратяване на ефективните стачни действия.

Разговорите между страните по Колективния трудов договор във въгледобивното дружество започнаха още вчера, след разпореждане на икономическия министър Трайчо Трайков.

На 19 януари стачниците отказаха категорично да осигурят железопътен транспорт за пернишките кафяви въглища до ТЕЦ "Марица изток 2" и настояваха разговорите да продължат само върху колективния трудов спор и исканията в стачната декларация.

Междувременно ръководството на мините обяви, че ще раздаде регулярните премии за последното тримесечие на миналата година. Средно по 450 лева на служител ще бъдат платени, като дружеството ще изплати общо около 5 милиона лева.

fallback
Още от България
fallback