Отпада категоризацията на плажовете

НАП и Агенцията по храните влизат в Съвета по туризъм.

19.01.2012 | 15:25
Отпада категоризацията на плажовете

Представители на НАП и Агенцията по храните влизат като нови членове в Националния съвет по туризъм, предвижда новият проектозакон за туризма. Членове на туристическия бранш също ще бъдат включени в основните органи за управление на сектора. Заявления за регистрация за туроператорска и турагентска дейност ще могат да се подават и по електронен път.

От Министерството на икономиката подчертават, че важен нов момент в проекта е отпадането на категоризацията на плажовете. Мотивът за тази промяна е, че тя дублира концесионните договори и е нецелесъобразен регулаторен режим.

Апартаментните туристически комплекси, хостелите и апартаментите за гости също ще подлежат на категоризиране.

Предоставянето на кетъринг услуги ще подлежи на уведомителен режим. Промяната има за цел да се създадат възможности за проследяване на този вид дейност, като същевременно не се създават излишни административни бариери пред започването на такъв бизнес.

Проектдокументът ще насърчава ускореното развитие на специализираните видове туризъм - културен, балнео-, СПА и уелнес-, селски, еко-, конгресен, младежки, приключенски, ловен, голф и др.

Както Bulgaria On Air първа съобщи, промените в Закона за туризма ще бъдат разгледани след зимната депутатска ваканция. Източник от ГЕРБ още на 24 декември заяви, че в проектодокумента е записано създадаването на държавна фирма, която ще организира националната туристическа реклама, маркетинговата стратегия, ще координира управлението на туристическите райони и ще се занимава с участието на България на различни международни туристически изложения и панаири. 

"Българска туристическа организация" (БТО) ще прави и поддържа и националния туристически интернет портал. Структурата ще има статут на държавно предприятие, което не е търговско дружество и съответно няма да разпределя печалба.