Борисов пред Денят ON AIR: Меркел ни подкрепи за съфинансирането

Ще търсим партньорства с германския бизнес за големите инфраструктурни проекти, заяви премиерът.

19.01.2012 | 07:59
Борисов пред Денят ON AIR: Меркел ни подкрепи за съфинансирането
Борисов пред Денят ON AIR: Меркел ни подкрепи за съфинансирането

Ангела Меркел подкрепя българското искане за по-малко национално съфинансиране по европейските проекти, заяви Бойко Борисов в ефира на Bulgaria ON AIR. Министър-председателят разкри подробности за вчерашните си разговори с германския канцлер специално за предаването  „Денят ON AIR“. 

Според Борисов може „да бъде направен жест към няколко от големите инфраструктурни проекти“. „Разбира се, парите няма да стигнат за всички”, уточни премиерът.

Темата за присъединяването на страната към Шенген е приключена, подчерта Борисов. „С изключение на Холандия всички държави считат, че сме абсолютно подготвени да станем част от зоната без граничен контрол”, коментира премиерът. Той добави, че Ангела Меркел е подкрепила искането ни за намаляване на процента на държавното съфинансиране по линия на европейските проекти, като крайното решение остава в ръцете на Европейска комисия.

Ето какво каза още премиерът за „Денят ON AIR”, а пълното интервю може да видите във видеофайла.

Веселин Дремджиев: В кого е сега топката по отношение на съфинансирането по линия на европейските фондове? В Европейската комисия?

Бойко Борисов: За момента да. Още тази неделя с еврокомисаря Йоханес Хан и министрите Томислав Дончев, Ивайло Московски и Лиляна Павлова ще проведем работен обяд, за да обсъдим именно този въпрос. Надявам се там да постигнем по-голяма конкретика.

Веселин Дремджиев: С Ангела Меркел ще се срещнете на 29 януари в Брюксел. Тя каза, че преговорите за фискалния пакт вървят. Какво мисли за българските искания да няма хармонизация на данъците и икономическата политика?

Бойко Борисов: Ние сме заявили нашата позиция, така че и на този Съвет ще я потвърдим, защото българският народ си е изстрадал тази финансова стабилност и заслужава по-ниски данъци. Така че по тази тема просто сме категорични. А иначе, разбира се, че искаме да има повече помощ между отделните държави и законодателството да бъде уеднаквено. Това важи особено по отношение на прокуратурата, полицейското разследване, както и за общата правителствената система. По този начин държавите могат само да спестят пари, а ние ще ставаме по-сигурни.

Веселин Дремджиев: С разбиране ли приема Ангела Меркел аргументите за българските данъци?

Бойко Борисов: Всеки има своята позиция и днес не съм чул никакъв коментар от нейна страна по тази тема, с който да ни упрекне.

Веселин Дремджиев: Какво поиска германският бизнес от вас и вие от него?

Бойко Борисов: Всички са доволни от начина, по който се работи с България. Отчита се, че в днешно време се работи много по-прагматично. Особено онези, които бяха свикнали с инвестиции в определени сектори, където главно се изнася БВП. Като соларните или ветропарковете например. При тях бях категоричен, че към момента ние сме изпълнили квотите си до 2010 година, надвишили сме ги и нищо не налага да правим скъп ток.
Важно е да покажем, че държава от Изтока, държава от бившите социалистически републики, може да има добра финансова дисциплина и да спазва правилата. Така, както го прави Естония например.

Веселин Дремджиев: Какво ще кажете за мотрисите на БДЖ?

Бойко Борисов:  Те просто трябва да бъдат платени, защото навремето са ги взели, докарали са ги и години наред ги ползват. Ако вие произвеждате влакове и някой ви ги е взел, карал три-четири години, ще ги искате ли?