Спорен проект за подземно складиране на СО2 напредва в парламента

Още преди депутатите да са приели закона, вече са избрани първите три места за подпочвени хранилища в България.

18.01.2012 | 16:52
Спорен проект за подземно складиране на СО2 напредва в парламента

Недостатъчно проучена технология за складиране на въглероден диоксид в земята тихомълком си пробива път в парламента. Специален законопроект, внесен от икономическото министерство, днес бе одобрен на второ четене от парламентарната комисия по икономическа политика и предстои да влезе за гласуване в пленарна зала. Според еколози и експерти обаче проектът е спорен, с неизяснени рискове и с потенциала да вдигне повече шум дори от проучванията за шистов газ.

Позицията на Министерството на икономиката е, че с приемането на такъв закон България ще има алтернатива за закупуването на въглеродни квоти. Технологията за съхранение на парникови газове в земята можело да се окаже по-изгодна.

Според природозащитни организации обаче проектът е най-малкото прибързан. Разглежданата технология е слабо позната по света и не се знае доколко е опасна за околната среда, подчерта Илиян Пламенов от "Коалиция за климата – България" пред Bulgaria On Air. Доста европейски страни, включително Австрия и Германия, са против този подход. Австрийското законодателство разрешава единствено изследователни проекти, в германския парламент в момента се водят спорове за евентуална пълна забрана.

Освен това в предлагания текст на закона има съществени пропуски, смята Пламенов. Притеснително е например, че не се предвижда изготвяне на доклад за влияние върху околната среда (ОВОС) при избора на терен за изграждане на специалните съоръжения. Още преди гласуването в парламента вече са избрани три места за съхранение на въглероден диоксид – край Павликени, в Старозагорско и Ямболско.

Заради тези съмнения коалицията предлага да бъде наложена забрана на национално ниво, докато технологията не бъде проучена по-добре.

Правителството все още не е обявило официално колко би струвало на държавата и фирмите изграждането на подобни централи. По данни на Пламенов изграждането на една система възлиза на близо 2 милиарда евро.

Oрганизациите „Грийнпийс“ и "За Земята" също поискаха забрана за инжектиране на въглероден диоксид. Препоръката им е държавата вместо това да концентрира усилията си за повишаване на енергийната ефективност и саниране на сградния фонд – ходове, които ще снижат значително парниковите емисии. Тогава ще отпадне нуждата от големи инвестиции в технология за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Според "Грийнпийс" съхранението на въглероден диоксид под високо налягане може да предизвика сеизмични дислокации, каквито често се наблюдават при други геоложки сондажи, например при минното дело.

От СДС се обявиха против приемането на закона още преди първото четене в парламента през ноември. Аргументът на сините е, че са твърде високи рисковете за околната среда и здравето на хората.