Не с грим, а с каска и не в костюм, а в гащеризон – жените в земните недра

Кое кара млади майки всеки ден да рискуват живота си в една от най-мъжките професии?

17.12.2017 | 15:43 Редактор: Иван Берберов
Не с грим, а с каска и не в костюм, а в гащеризон – жените в земните недра

В град Мадан все повече жени навлизат в типично мъжки професии. Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с единствените момичета, работещи на 500 метра под земята в галериите на минния гигант "Горубсо". Кое кара млади майки всеки ден да рискуват живота си в една от професиите, в която работят предимно мъже?

Главните актриси на тази подземна история са Деси и Веси – нежни и крехки. Вместо с грим и костюм за офиса излизат оборудвани с гащеризони, каски, лампи и самоспасители. 

Без капка страх тръгват към земните недра в рудниците на Мадан. Те разказват, че слизането в тъмните пещери, където полезните изкопаеми се крият, посредством скърцащ и шумен асансьор, от който редица биха ги побили тръпки, е ежедневие. 

Всеки ден до работа трябва да изминат около километър под земята през вода и кал, за да стигнат до тунелите, в които се трудят. Докато взимат проби от рудата, таванът над главите им пука и се срива от тежестта. Момичетата обаче реагират спокойно, стига да са взели предвид предпазните мерки. 

Суровите мъже под земята се радват на момичетата като на собствени деца. Дамите отбелязват, че си харесват работата, но най-важното е да излязат от мината живи и здрави и да се приберат при децата си.