fallback

Депутатите наложиха безсрочна забрана за шистовия газ

"Атака" поиска оставката на енергийния министър.

18.01.2012 | 10:26

(Обновена в 15:15)

Парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" на територията на страната и акваторията на Черно море. Незабавно се забраняват се всички проучвателни или добивни дейности. Нарушителите ще бъдат санкционирани с глоба от 100 млн. лв.

Физическите и юридическите лица, получили вече разрешение за проучване или концесия, се дава срок от 3 месеца, от влизането в сила на настоящето решение, през което време трябва да представят за одобрение преработени работни проекти. Министерският съвет ще следи за спазването на решението.

На 17 януари Парламентарната комисия по енергетика прие проект за забрана на добива на шистов газ. В Комисията бяха внесени 3 проектозакона – на Сергей Станишев, на Волен Сидеров и на Яне Янев. Документът, внесен от лидера на РЗС, беше подкрепен на управляващата партия.

Ден по-късно Министерският съвет реши, че американската компания "Шеврон" няма да получи разрешение за проучване на нефт и газ с технологията „хидравлично разбиване“ в Североизточна България

Борислав Сандов от партия "Зелените" заяви за Bulgaria ON AIR, че предлагат да бъде приет специален закон за добива на шистов газ в България. Екозащитниците по-късно днес ще се включат в протеста срещу готвените промени в Закона за горите.

Любен Корнезов от "Коалиция за България" също смята, че въпросът с шистовия газ трябва да бъде решен със закон, а не с временен мораториум.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска от парламентарната трибуна оставката на енергийния министър Трайчо Трайков. Мотивът е, че министърът е излъгал, че не е давано разрешение за проучване на компанията "Шеврон".

Американският посланик Джеймс Уорлик заяви, че ако парламентът окончателно забрани проучванията и добива на шистов газ, "Шеврон" си тръгва. "Наистина ли искате да кажете "никога" на една компания, която носи със себе си стотици милиони инвестиции и работни места.

fallback
Още от България
fallback