Уорлик: Не се оставяйте да бъдете подвеждани

„Ако бях българин, бих искал да разбера дали изобщо има шистов газ в България и какво е неговото качество", заяви американският посланик.

18.01.2012 | 10:22
Уорлик: Не се оставяйте да бъдете подвеждани

 "Наистина ли искате да кажете "никога" на една  компания като "Шеврон", попита американският посланик. Според него тя носи със себе си стотици милиони инвестиции и работни места.

"Знаете ли, че България е платила почти двойната цена за природен газ, отколкото ние плащаме в САЩ? Знаете ли, че България плаща повече, отколкото плащат германците за природен газ? Така че, има хора, които изкарват повече дивиденти и пари от газовата индустрия и нямат интерес да видят промени. Недейте да бъдете подвеждани", съветва посланик Уорлик.

Той е категоричен, че компанията има добра репутация и развива бизнес по целия свят. Уорлик призна, че в миналото е имало грешки и проблеми при "Шеврон", но някои от сензационните истории, които са публични, не са истински. „Има рискове при разработването на каквито и да било енергийни източници – било то в България, или в САЩ. Има рискове и по отношение на ядрената енергетика, но България реши по подходящ начин да регулира разработването на тази енергия”, посочи още посланикът в ефира на Нова телевизия.

Според него компанията няма намерение реално да започне да работи до 2020 година. Уорлик е категоричен, че има възможност „Шеврон” да работи безопасно, а дейността и да се регулира, както е на други места.