11 митрополити са сътрудничили на Държавна сигурност

Сред имената не присъства това на патриарх Максим.

17.01.2012 | 16:00
11 митрополити са сътрудничили на Държавна сигурност
11 митрополити са сътрудничили на Държавна сигурност

Комисията по досиетата обяви имената на 11 митрополити, които са работили за бившата Държавна сигурност.

От членовете на Светия Синод като агенти не са обявени само пловдивския митрополит Николай, ловчанския митрополит Гавриил и доростолския Амвросий.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно, и Шесто главно управление на ДС  с псевдоними "Ковачев" и "Владислав". За него има данни за собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител.  Има и депозирано искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните" за "Владислав".

Видинският митрополит Дометиан със светско име Димитър Топузлиев е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним "Добрев". Вербуван е през 1972 година и няма данни кога е снет от действащ оперативен отчет.

Галактион, който е старозагорски митрополит, също е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним "Мишо".

Плевенският митрополит Игнатий има картонче, че е сътрудничил на Първо главно и   Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоними съответно "Пенев" и "Германски".

Сливенският митрополит Йоаникий - Йоаникий Георгиев Неделчев,  е бил агент с псевдоним "Кирилиевич" към МВР Сливен – ДС и Шесто управление на ДС.

Великотърновският митрополит Григорий - Йорго Иванов Стефанов е бил агент "Ваньо".

Врачанският митрополит Калиник е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними "Рилски" и "Велко". Той е поискал да бъдат заличени всички данни за принадлежност към ДС.

Неврокопският митрополит Натанаил  има „кариера” само в Първо главно управление на ДС с псевдоним "Благоев". Той има собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документии др.

Русенският митрополит Неофит - Симеон Николов Димитров е бил агент на Шесто управление на ДС с псевдоним "Неофит".

Митрополитите, които са управлявали задграничните представителства на Българската православна църква, също са били агенти на комунистическите служби.

Водачите на мюсюлманското вероизповедание са били сътрудници на ДС. Освен главните мюфтии Мустафа Хаджи и Недим Генджев, сътрудници са били още петима души на висшия мюсюлмански съвет. Само един представител на католическата църква е бил сътрудник на – Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия.