fallback

Забраниха проучването на шистов газ в Североизточна България

Американската компания Chevron няма да може да използва технологията" хидравлично разбиване" за търсене на газ.

17.01.2012 | 14:23

Правителството отмени решението от средата 2011, с което разреши на американската компания Chevron ("Шеврон") да търси и проучва находища на шистов газ на територията на Североизточна България. Компанията ще има право да проучва находища само на конвенционален газ и нефт. В мотивите за ревизирането на позицията се посочва „липсата на данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива" на шистов газ.След заседание на Министерски съвет енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че тепърва предстоят разговори с компанията. По неговите думи  технологията „хидравлично разбиване“ ще бъде разрешена, едва когато има неоспорими доказателства, че технологията не вреди на околната среда.

 „Щом е в интерес на хората и те не искат тази технология, оттегляме решението- е заявил премиерът Бойко Борисов по време на проведеното заседание на Министерски свет. - Ако един ден пожелаят-лесно се вкарва ново решение. По този начин показваме на инвеститорите политическа воля и прагматичност,“ допълва министър-председателят.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев още преди месец увери, че не е подписан договор с Chevron за извличане на енергийната суровина. Фирмата е гарантирала, че до 2015 няма извършва добиви, а само проучвателни анализи.

Варненци остро реагираха срещу инвестиционните намерения на компанията. По време на националния протест на 14 януари, бяха издигнати плакати: "Шеврон, идете си с мира или ще получите секира!", "Каварна иска рок, не рак!", "ГАЗирана вода – Не! Благодаря!", "Не на шистовия газ!" и др.

Компанията проявява интерес към България още от 2006, а 4 години по-късно бяха представени и конкретните предложения по време на среща с енергийния министър Трайчо Трайков. През юни тази година правителството даде 5-годишно разрешение на дъщерната компания "Шеврон България Експлорейшън" да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1 Нови пазар". С решението на кабинета днес беше оттеглено цитираното разрешние.

Борислав Сандов от политическа партия "Зелените" заяви специално за Bulgaria ON AIR, че ще настояват парламентът да наложи забрана на технологията "хидравлично разбиване". Друго водещо искане е да се изготви специален закон за добива и проучването на шистов газ.

fallback
Още от България
fallback