fallback

Еколози готвят нов протест срещу шистовия газ

Кабинетът оттегля решение за търсене и проучване на нефт и природен газ

17.01.2012 | 11:19

Обновена в 14:10

Парламентарната комисия по енергетика прие проект за забрана на добива на шистов газ. В Комисията бяха внесени 3 проектозакона – на Сергей Станишев, на Волен Сидеров и на Яне Янев. Документът, внесен от лидера на РЗС, беше подкрепен на управляващата партия. Очакванията са, че народните представители ще гласуват налагането на мораториума в сряда.

„Приетото решение е просто "финтиране" на обществото”, заяви за Bulgaria On Air, Борислав Сандов от политическа партия "Зелените". По думите му екозащитниците подготвят нови протестни действия. В сряда (18 януари) ще участват в протест срещу промените в Закона за горите, а още на следващия ден може да има и протест срещу решението за шистовия газ.

Според Сандов, предварително изразените намерения от страна на управляващите са били потулени. От "Зелените" са предоставили още преди месеци 10 точки, които да залегнат в обсъждания проектозакон. От ГЕРБ са поели ангажимент, че ще наложат мораториум върху технологията " хидравлично разбиване".

Същевременно управляващите са включили единадесета точка, която според екозащитниците, обезсмисля останалите. В последната точка се казва, че мораториумът ще важи 2 седмици, докато влезнат в сила промените в Закона за опазване на околната среда. С тях ще се изисква изготвяне на Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) при всеки нов сондаж.

Борислав Сандов поясни още, че промените в Закона имат за цел да го хармонизират с европейската директива за търсенето на газ и нефт. От Брюксел изрично изискват при всяко ново търсене на нефт и газ да се прави ОВОС, докато в нашия закон, заради грешен превод, се казва, че няма нужда от подобна екопреценка. В България са направени няколко сондажа без необходимата оценка.

Екозащитниците настояват парламентът да наложи забрана на технологията "хидравлично разбиване". Освен това настояват да се изготви специален закон за добива и проучването на шистов газ.

"Обществото трябва да е наясно, че тази технология е вредна. Тя води до замърсяване на водите и природата. Най-големите ни опасения за Добруджа, която се характеризира с еднороден слой подпочвени води, нужен за напояването на плодородната зона, подчерта екозащитникът", казва още Сандов.

Лидерът на СДС  Мартин Димитров също коментира решението. Според него  добивът на шистиов газ ще свали цените на горивата и ще направи страната ни енергийно независима.

Meждувременно от пресслужбата на кабинета съобщиха, че се оттегля решение за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в площта "Блок 1 Нови пазар", разположена на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна.

fallback
Още от България
fallback