София планира ремонт на парковете

Предстои обявяването на търг за концесиониране на част от "Западен парк".

16.01.2012 | 14:31
София планира ремонт на парковете

През настоящата година Столична община си е поставила за цел да направи основна реконструкция на по-големите паркове в София, заяви днес главният архитект на града Петър Диков.

Безспорно събитието на годината, както за столичани, така и за самата общинска администрация, е пускането на втория лъч на метрото от "Надежда" до "Лозенец". По план подземната линия трябва да бъде пусната през тази есен. Кметът Йорданка Фандъкова обаче, неколкократно е подчертавала, че има възможности участъкът да бъде пуснат още през юли. Очаква се с двете линии на метрото да се превозват дневно по 420 000 души.

Сред обсъжданите планове на общината са през 2012 година да започне изграждането на подземен паркинг под бул.  „Македония” и край националния стадион „Васил Левски".

Предстои обявяването на търг за концесиониране на част от "Западен парк", където се планува изграждане на атракционен комплекс, съобщи още Диков.

Има интерес за поставянето на стоянки за велосипеди под наем на различни места в градa.

Предстои да бъде завършено проектирането и пуснат на търг за строителството на пътен скоростен пръстен около София, който ще я свързва с магистралите "Тракия", "Люлин", "Хемус".

Работи се и по идеята за изграждането на нов национален стадион. Припомняме, че от Министерството на физическото възпитание през миналата година лансираха идеята за изграждане на спортно съоръжение край жк. Враждебна. Преди това се обсъждаше и варинат за строителство и край Терминал 2 на летището.

Петър Диков съобщи, че се проучва и възможността нов стадион да бъде изграден на мястото на сегашния стадион "Славия" и на "Българска армия".

От Столична община са планували и да бъдат направени ремонти на язовирите „Суходол-2” „Мърчаево”.