Части от София на воден режим?

Същата опасност е надвиснала и над Перник.

16.01.2012 | 11:29
Части от София на воден режим?
Части от София на воден режим?

Над четвърт от столичните квартали, захранвани от язовир "Бели Искър", могат да бъдат поставени на воден режим от есента на следващата година, предупредиха днес от Национален комитет за подобряване водоснабдяването на България.
"Софийска вода", Народното събрание и Министерството на околната среда и водите трябва да предприемат спешни мерки, за да не се допусне повторение на водната криза в столицата от 1994 година, заяви Ганчо Хитров, председател на Националния комитет, и припомни, че преди 17 години 750 000 столичани са били с нарушено водоснабдяване между 8 и 18 часа.

Деканът на Хидротехническия факултет на УАСГ Стефан Модев заяви, че в момента в язовир "Бели Искър" има под 850 хил. куб метра вода. Надеждите са, че през март ще има обилно снеготопене и по този начин ще се избегне опасността.

В национален мащаб засега не се предвижда воден режим. В опасност са обаче селищата, които директно се захранват от реките, каза още Модев.

Припомняме, че за евентуален воден режим се заговори в някои населени места още в края на миналата година.

През декември от ВиК обявиха, че Монтана, Враца и Берковица и в още 30 населени места в региона са застрашени от воден режи.

Същата опасност е надвиснала и над Перник, тъй като разходът в язовир "Студена" надвишава 27 пъти притока. В питейния водоизточник се вливат по 16 л/сек, а изтичат 427 л/сек. Нивото на водоема е спаднало до 11 176 000 куб. метра при максимален - 24 млн. куб. метра, отчетоха от местното водно дружество.