Депутати обсъдиха забрана за шистовия газ

Три законопроекта са внесени от Сергей Станишев, Волен Сидеров и Яне Янев.

16.01.2012 | 07:54
Депутати обсъдиха забрана за шистовия газ

(Обновена в 17.10)

Парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм се събра извънредно днес, за да обсъди законопроект за забрана на проучването и добива на шистов газ. Това стана след многолюдните демонстрации срещу добива, проведени през уикенда в 12 града в страната.

Организаторите на протестите се срещнаха лично с председателя на парламента Цецка Цачева и с представители на ГЕРБ, а управляващите обещаха да подкрепят забраната за добив на шистов газ.

От "Коалиция за България" заявиха, че методът, по който ще се добива шистов газ у нас, носи непредвидими последствия.  Според депутата Георги Божинов има нужда от подобни алтернативни законопроекти, които да бъдат обсъдени в пленарна зала. По този начин ще се намери и оптималното решение по казуса.

Икономическият министър Трайчо Трайков също подчерта, че е необходим сериозен дебат по темата. По неговите думи повечето хора неправилно формирали мнението си от телевизията по темата.

"Когато се говори за такива широкомащабни действия като тотални забрани, шистови контрареволюции, трябва да сме много внимателни да не би с мръсната вода да изсипем и бебето и да обречем България завинаги да не може да забогатява от собствените си богатства“, коментира пред БНР министърът. Добрич е един от градовете, в които на 23 януари е предвидена голяма обществена дискусия по темата.
Междувременно от икономическото министерство представиха данни от национално представително проучване, от което става ясно, че 75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ при гаранции за екосредата.
Активните обществени протести срещу шистовия газ започнаха още в края на миналата година. В много населени места се проведоха подписки, адресирани до парламента, премиера и президента. Сред най-активните градове бяха Русе, Нови пазар, Шумен и Добрич.