fallback

Хиляди на протест срещу шистовия газ

"Трайчо и Нона, ще влезете в затвора", скандираха демонстранти в София.

14.01.2012 | 17:48

Хиляди българи излязоха по улиците на 12 от големите градове в един от най-масовите протести в страната за последните години. Шествията бяха срещу плановете за добив на шистов газ на българска територия.

В София над хиляда души дойдоха при паметника на Патриарх Евтимий с искане Народното събрание да гласува мораториум, а по-късно и закон за забраната на технологията хидравлично разбиване, която по замисъл ще се използва при проучването и добива на шистов газ у нас.

Демонстрантите заявиха, че целта им е именно да се стигне до промяна на законите, така че те да бъдат адекватни на новите технологии за добив на газ и на нефт и да гарантират безопасността на гражданите. "Чиста България без шистов газ", гласяха много от издигнатите плакати.

Преди дни и американската телевизия CNN коментира предстоящите в България протести, както и планираните демонстрации на българи зад граница с думите, че българското правителство продължава да издава лицензи за проучване на шистов газ и "да пренебрегва волята на собствения си народ".

Според Ангел Славчев от "Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ" на 16 януари в парламента ще има заседание на икономическата комисия, която ще гледа доклад по темата. Славчев твърди, че късно в петък представители на парламентарната група на ГЕРБ са се срещнали с членове на Гражданската инициатива. Управляващите са поели ангажимент да се гласува забрана на метода хидравлично разбиване.Протести ще има, докато обещаното не стане реалност и не се въведе пълна забрана, категорични са стачкуващите. Пред парламента протестиращите скандираха: "Трайчо и Нона, ще влезете в затвора".

Протестни шествия имаше още във Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Смолян, Добрич, Благоевград и Казанлък. По данни на БНР в Пловдив над 1000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ. В центъра на града се събраха 200 души, които ще връчат събраните подписи на общинската управа. В Плевен инициативата бе подкрепена от Асоциацията на зърнопроизводителите и други неправителствени организации. В Бургас протестът събра 50 души на централния площад.

Около 400 души в Шумен излязоха на шествие. Жители на Каварна пък се присъединиха към масовия протест с лозунг: "Каварна иска рок, а не иска рак".

В подписката срещу добива на шистов газ в страната са се включили вече над 6 000 души, обявиха организаторите.

fallback
Още от България
fallback