Нови правила за пренасяне на бижута зад граница

Суми над 30 000 лева ще могат да бъдат изнасяни само с документ от данъчните.

13.01.2012 | 18:15 Редактор:
Нови правила за пренасяне на бижута зад граница
Нови правила за пренасяне на бижута зад граница

Занапред ще можем да пренасяме през границите бижута, злато и ценни метали, без да се налага непременно да ги декларираме, предвижда нова наредба на агенция Митници, която ще бъде гласувана от Министерски съвет в най-скоро време. Промяната въвежда минимални лимити, под които подобни ценности няма да подлежат на митнически контрол. Досега преминаващите границите бяха длъжни да декларират всякакви накити и ценни метали освен онези, които носят по себе си.

С новите промени злато и платина в необработен и полуобработен вид и монети общо до 37 грама без оглед на съдържанието на златото или платината няма да подлежат на деклариране. Бижута и аксесоари от сплави на златото или платината общо до 60 грама също няма да се докладват. Това важи и за сребро в необработен и полуобработен вид и монети, както и бижута и аксесоари от сплави на среброто, общо до 300 грама.

Когато дадено лице излиза за трети страни обаче ще трябва да декларира абсолютно всичко. Ако остава в рамките на общността, декларирането ще бъде само, ако митническите служители го изискват.

При пренасяне на парични средства на стойност 10 000 евро или повече през границата на страната, която е външна граница на Европейски съюз (за или от трета страна), декларирането също е задължително.

Суми над 30 000 лева ще могат да бъдат изнасяни само с документ от данъчните, че лицето, което пренася сумата няма задължения към хазната.