Опозицията: Управляващите нямат приоритети

Преди началото на новата сесия на парламента, Красимир Велчев от ГЕРБ подчерта, че няма да има предсрочни избори.

11.01.2012 | 13:42
Опозицията: Управляващите нямат приоритети

Още в първия ден от новата парламентарна сесия, опозиционните партии обвиниха мнозинството, че няма приоритети, по които да работи.

Според Сергей Станишев, министър-председателят и управляващите е трябвало да представят върху какво възнамеряват да работят през следващите месеци. Освен това лидерът на социалистите критикува отказа на мнозинството, министър-председателят да бъде изслушан за позицията на България относно финансовия пакт в еврото . "Нямате добре подготвени законопроекти",  обърна се лидерът на социалистите към депутатите от ГЕРБ.

Волен Сидеров от „Атака” пък заяви, че парламентът е заприличал на „Ганковото  кафене”, в което хората се събират да се посмеят малко и да си отидат вкъщи. Иван Костов от Синята коалиция заяви, че основна грижа ще бъде да се спаси българската икономика. Според него тя е в изключително тежко състояние, като това се виждало от данните за пререгистрация на фирмите.

„По-малко от половината са се пререгистрирали. Отидоха в историята създадени по време на реформите на десницата фирми и предприемачески  инициативи, които създаваха надежди на десетки и стотици хиляди хора”, изтъкна той. „Представете си каква пролетаризация тече в България в момента, следа като частната инициатива така масово бива изпратена в историята, където не й е мястото”, заяви Иван Костов. Лидерът на ДСБ  поиска да се промени политиката на защита на монополите.

Още вчера Сергей Станишев заяви, че управляващите подпомагат фирми, които са близки до ГЕРБ. „Ще предлагаме по-алтернативни решения срещу корпоративния и лобистки  характер на управлението на ГЕРБ,. Ще се противопоставим на тази тенденция, защото тя лишава България от бъдеще”, категоричен бе Сергей Станишев.

От ДПС  заявиха, че ще подкрепят промяна в изпълнителната власт, дори и те да не участват в новото управление. „Кризата налага надпартийни усилия и необходимостта от легитимирането на нов надпартиен властови  формат и в България”, категоричен бе Лютви  Местан .

„Гласовете на опозицията, които насаждат тезата за извънредни парламентарни избори, целят да създадат усещане за нестабилност в обществото. Правителството има начертан план за действие, който стриктно изпълнява. Във време на световна финансова и икономическа криза ние ще работим за осигуряването на максимално широка подкрепа сред всички българи за предприетите реформи от правителството и ПГ  на ГЕРБ”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ  Красимир Велчев.