Найденов поиска повече ски писти в България

БСП обвини ГЕРБ, че подкрепя определени пазарни играчи.

10.01.2012 | 16:41
Найденов поиска повече ски писти в България

„България има едва 94 километра ски писти. Това е значително по-малко от други страни в ЕС. За сравнение Австрия има 3000 километра, Италия 2000 километра, Чехия 800 километра, Словения 500 километра и Румъния 200 километра“, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, по време на обществено обсъждане на промените в закона за горите.

Според Найденов държавата трябва да даде възможност на туризма да привлече повече почитатели на зимните спортове. „Тези промени трябва да се случат, защото и бизнесът, и ние като общество имаме право да ползваме тези гори“, категоричен бе министърът.

Дискусията се проведе два дни преди да бъдат гласувани в парламентарна комисия предложения на Министерски съвет, които на практика позволяват изграждане на ски съоръжения на терени, без да се променя статута им. Така на практика ски писти ще се водят по документи залесени площи.

Найденов е категоричен, че промените в закона не са направени под лобистки натиск на фирмата „Витоша ски“. Дружеството, което е концесионер на съоръженията на „Витоша“ поиска именно тези промени в Закона за горите, като за целта обяви, че докато те не бъдат извършени няма да пуска лифтовете, нито пък да почиства пистите. Министърът на земеделието дори отиде по-далеч като призна, че той и подопечното му ведомство са се подали на натиск от страна на еколозите, когато законът е бил приет миналата година. Представителите на екологичните организации в лицето на Петко Цветков от Българска фондация биоразнообразие се оплакаха, че не им се позволява да се изкажат.

Междувременно лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че правителството участва на страната на определени пазарни играчи във всеки един бранш. Според него държавата се е превърнала в основен дестабилизиращ фактор за икономиката.  По думите му в стремежа му да се предпази от голям дефицит тя е спряла да се разплаща с фирмите и това е причината за голямата междуфирмена задлъжнялост. Станишев се обяви и в подкрепа на миньорите от „Мини Марица-изток“, като  сравни стачката с тази на БДЖ и на фермерите, която според него била предизвикана от неизпълнените обещания на държавата.