Казусът с "царските имоти" отива в ръцете на съда и НС

Правителството не можело да направи нищо по въпроса

04.12.2017 | 12:52 Редактор: Василена Василева
Казусът с

Правителството не може да реши казуса с т.нар. царски имоти и прехвъри топката в полето на парламента и съдебната власт. Това стана ясно на брифинг в Министерството на правосъдието.

"Стигнахме до заключението, че изпълнителната власт не може да предприеме никакви действия за царските имоти, няма никакво юридическо основание за намеса на властта в правния спор", съобщи правосъдният министър Цецка Цачева.

Въпросът остава висящ докато по текущите дела не се произнесе съда. В същото време има мораториум, приет през декември 2009 година от 44 НС, който ще действа до момента на приемането на специално законодателство, уреждащо връщането на царските имоти.

Според Цецка Цачева изходите от ситуацията са два – или приемането на спецзакона или приключване на съдебните дела между държавата и Симеон Сакскобургготски. 

От думите ѝ стана ясно, че има заведени три жалби за наследствени искове в Страсбург, но няма информация за движението по тях.

След като се получела такава информация от Съда по правата на човека обаче тя щяла да обяви решението на властите.

Сакскобургготски получи обратно имотите си когато беше премиер през 2002 година. Пет години по-късно - през 2009 г. парламентът гласува мораториум върху правото му за разпореждане. Той трябваше да е временен, но действа и до момента. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", "Ситняково" и "Саръгьол".

На две инстанции регионалното министерство спечели делата за "Царска Бистрица" и бившото стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)