Работещите пенсионери да започнат да се осигуряват

Синдикати и работодатели искат укриването на осигуровки да се криминализира.

05.01.2012 | 17:31
Работещите пенсионери да започнат да се осигуряват
Работещите пенсионери да започнат да се осигуряват

Общ език беше намерен и по предложението за промени в условията за ранно пенсиониране в системите на МВР, Министерството на отбраната и Съдебната система. Според синдикатите и работодателите трябва да се направи оценка на риска при упражняване на професията за всяко конкретно лице и да не се злоупотребява с привилегията за „ранно пенсиониране“. 
Забавените плащания към хазната също трябва да бъдат с изравнени наказателни лихви.  В момента  има разлика между лихвите за забавено плащане на данъци и на осигуровки. Необходима е и актуализация на всички пенсии, заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.
Сред  останалите предложения на работодатели и синдикати е пускането специализиран сайт на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който да бъдат публикувани редовно позициите на всички участници в дебатите.  С изграждането на Секратариат към администрацията на МС, който да възстанови практиката за редовни пресконференции, се очаква да бъде повишена прозрачността на работата на Тристранния съвет.
През ноември месец миналата година двата основни синдиката напуснаха  за кратко Националния съвет за тристранно сътрудничество, заради несъгласието им към реформите в пенсионната система.
Предстои предложенията за промени да бъдат връчени лично на министър-председателя Бойко Борисов.