Правителството избра Козлодуй пред Белене

Изграждането на седми блок в съществуващата атомна централа ще е по-изгодно от строителството на нова, твърди Трайчо Трайков.

05.01.2012 | 13:52
Правителството избра Козлодуй пред Белене

До края на мандата на ГЕРБ се очаква да започне работата по изграждането на нов блок към първата атомна електроцентрала в България, заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По неговите думи изграждането на седми блок към АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде по-изгодно за страната ни от построяването на втора атомна централа.

В края на миналата година енергийният министър заяви в интервю за вестник 24 часа, че се проучват пазарните условия около строителството на АЕЦ „Белене“ и, че изграждането на нов блок към „Козлодуй“ е следващата опция. Тогава Трайков посочи, че се търси чуждестранен инвеститор, който да се включи с около 25 % в „Белене“. Днес енергийният министър заяви, че площадката в Белене не е подходяща за изграждане на атомна електроцентрала, но там „все нещо ще има.“

Трайков коментира, че енергийните приоритети за годината са удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ “Коздлодуй”, изграждане на алтернативни източници и диференциране на доставките на газ чрез изграждането на междусистемните връзки със съседните на България държави.

По-късно пред журналисти председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев коментира, че строителството на АЕЦ "Белене" все още не е отменено от правителството, а разговори за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ не са водени, предаде Mediapool.

На специална пресконференция Сергей Цочев обяви, че според проведените стрес-тестове атомната електроцентрала в Козлодуй е безопасна.

Намеренията на миньорите от „Мини Марица Изток“ да стачкуват енергийният министър определи за неоснователни. Той посочи, че печалбата на компанията за изминалата година, възлизаща на 20 милиона лева, не е толкова голяма. Трайков отбеляза още, че през лятото миньорите са получили 15 % увеличение на трудовите си възнаграждения и в момента взимат средно около 1550 лева месечно.