ЕИБ дава 37 млн. лева за развитие на градовете

До месец ще има нови промени в Закона за публично-частното партньорство.

05.01.2012 | 13:10 Редактор:
ЕИБ дава 37 млн. лева за развитие на градовете
ЕИБ дава 37 млн. лева за развитие на градовете

37 млн. лв. отпуска Европейската инвестиционна банка за проекти в публично-частното партньорство. Законът за този вид дейност все още не е приет, но до избирането на проектите той трябва да стане факт. Това ще улесни кандидатстването на фирмите по програмата към Министерството на регионалното развитие.

Това ще са предимно проекти за градско развитие. Такива са индустриалните зони, търговските центрове, центровете за забавление, спортните съоръжения и други, които  осигуряват и сравнително добра възвръщаемост на инвестицията. По програмата ще могат да кандидатстват общини и частни инвеститори в шестте големи града на България - Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

„Очакванията са до 2015 заедно със съфинансирането на участниците да се инвестират над 115 млн. лева. След приемането на новите промени в Закона за публично-частното партньорство, инвестиционният климат в общините ще се подобри значително“, поясни за Bulgaria On Air Деница Николова от МРРБ. Вижте какво още каза тя във видео файла.