Министерски съвет одобри законопроект за алкохолните напитки, чиято цел е да хармонизира българското законодателство с новоприетите регламенти на ЕС.
Министърът на земеделието и храните обясни, че новият Закон за виното и алкохолните напитки ще гарантира и защитава качеството и контрола на продуктите. По думите му основните нарушения са констатирани при продажбата на наливен алкохол.
Законът определя точните правила за производство на вино и спиртни напитки. Така например, напитки без съдържание на грозде няма да се наричат „вино“.
Една от разпоредбите гласи, че продукт, който е с алкохолно съдържание под 37,5%, не може да се нарича ракия. Максимално, любимото питие на много българи, не трябва да надвишава 40%. Мастиката трябва да е поне 47 градуса.
Законът забранява използването на медицински спирт и други видове синтетични вещества в напитките.
Използваният в спиртните напитки етилов алкохол трябва да е получен единствено чрез ферментация на земеделски продукти.
Мирослав Найденов заяви, че с промените се цели повишаване на конкурентоспособността на винопроизводителите, възвръщане на стари пазари и създаване на реален лозаро-винарски режим, който да осигури равновесие между търсенето и предлагането.