fallback

Русия си иска парите за Бургас-Александруполис

Няма перспективи да бъде подновена работата по АЕЦ „Белене”, твърди руският министър на енергетиката.

26.12.2011 | 18:53

Русия ще изчисли разходите по проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис и ще ги представи за погасяване на българската страна.

Това съобщи пред журналисти руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости. Предстои да бъде изготвена юридическа експертиза. Ще бъде извършена и инвентаризация на извършените разходи. „Без съмнение в съответствие с действащите процедури те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване”, категоричен е министърът. В края на ноември страната ни заяви, че прекратява участието си в проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Причината е, че за България той е икономически неизгоден, обясни тогава премиерът Бойко Борисов.

Към края на ноември дългът на България по проекта е 6.2 милиона евро. Заради ангажиментите по договора ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис - БГ" ЕАД с 12.8 млн. лева, съобщиха от Министерски съвет.

Това са вноски, които сме дължали през 2009, 2010 и 2011 година и досега не сме плащали. Опозицията обаче предупреждава, че Русия и Гърция могат да поискат компенсации в размер на 1 млрд. долара.

Проектът за строителството на българската АЕЦ „Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му, заяви още Сергей Шматко. Той подчерта още, че българската страна не може просто да напусне проекта, както в случая с петролопровода Бургас-Александруполис, от който София официално се отказа.

fallback
Още от България
fallback