fallback

Туризмът отново ще издържа чиновници

30% от приходите от туристическия данък ще отиват за нова държавна фирма със съмнителна ефективност.

24.12.2011 | 11:51 Автор: Ралица Пейчева

Управляващите не се отказват от промените в Закона за туризма, които лансираха още през пролетта. Тогава туристическите организации се обявиха срещу измененията в норматива, според който 30% от приходите от туристическия данък,  ще отиват за издръжката на поредната държавна хранилка.

Източник от ГЕРБ заяви пред репортер на Bulgaria On Air, че веднага след края на депутатската ваканция, законопроектът ще бъде един първите, които управляващите ще гласуват. Това означава, че вероятно в първите дни на новата година, ще бъде обсъден и на Министерски съвет.

В проекта на документ е записано, че ще бъде създадена държавна фирма, която ще организира националната туристическа реклама, маркетинговата стратегия, ще координира управлението на туристическите райони и ще се занимава с участието на България на различни международни туристически изложения и панаири.  "Българска туристическа организация" (БТО) ще прави и поддържа и националния туристически интернет портал. Структурата ще има статут на държавно предприятие, което не е търговско дружество и съответно няма да разпределя печалба.

Разбира се, и тази държавна фирма ще бъде на бюджетна издръжка. Предвижда се и 30% от туристическия данък да отиват за новосъздадената структура, както и 50% от приходите от глоби и имуществени санкции, наложени по Закона за туризма. Също така, дружеството ще разчита и на средства от участие в европейски, международни и други донорски програми, както и на лихвите по депозити на собствени средства. Сметките на БТО няма да могат да бъдат запорирани. Както повечето държавни предприятия, така и за това няма да може да се открива производство по несъстоятелност, т.е. държавата ще го поддържа на изкуствено дишане, без значение дали структурата работи качествено и дали постига някакви резултати.   Поредното перо, за което ще плащат данъкоплатците ще си има изпълнителен директор и управителен съвет, които се назначават за мандат от 5 години. До края на управлението на ГЕРБ остават две години и половина. За функционирането на новата чиновническа хранилка ще бъдат предоставени движими и недвижими вещи. Ще получат сграда, коли, компютри и т.н., без да има някаква яснота за какви дейности точно ще ги ползват, нито пък за очакваните резултати. Министерският съвет ще решава какви кредити ще може да получава новата фирма.

Предлаганите промени в Закона за туризма ще бюрократизират процеса на управление на сектора, смятат и от Националното сдружение на общините. Те не са съгласни с разделянето на страната на туристически райони, както предвижда норматива.

Според новия законопроект, България ще бъде разделена на обособени територии - туристически райони с цел формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама. Те ще бъдат обявени с решение на икономическия министър. Туристическите райони ще имат наименование, лого и слоган, а всеки отделен район ще се управлява от "Организация за управление на туристическия район". В нея ще влизат общините, местните и регионалните туристически сдружения. Могат да членуват и браншови организации. Дейността на тези структури ще се финансира от членски внос, приходи от стопанска дейност и предоставяне на платени услуги, участия в европейски, международни и други донорски програми и дарения. Любопитно е, че 20% от туристическия данък събран от всяка община на територията на съответния туристически район също ще отива в бюджета на организацията.

Впрочем, тази идея се обсъжда от години, но досега не е въведена, тъй като е нецелесъобразна, според бранша. "Сега отново тръгваме по пътя някой от София да чертае граници на някакви райони и да се опитва да усети температурата на бизнеса и интересите по места", посочи изпълнителният директор на Сдружението на общините Гинка Чавдаровa за Bulgaria On Air

Тя заяви категорично, че ако законопроектът не претърпи нужните корекции преди да влезе за обсъждане в МС, те ще използват всички парламентарни механизми за да се противопоставят.

Въпреки че повечето градоначалници също не са съгласни с централизирането на местен ресурс, икономическото министерство не дава индикации да се откаже от идеите си. Според някои експерти, не е допустимо общински приходи да бъдат пренасочвани за държавно предприятие и организации за управление на туристическите райони, тъй като това е в разрез с Конституцията и Европейската харта за местно самоуправление.

"Ако законопроектът бъде приет в този вид, това ще има тежки последици за туристическата индустрия. Кабинетът не спази обещанието си новият закон да бъде обсъден с всички организации, които имат отношение по въпроса. Въпреки че целия бранш подкрепи зам.-министърът Иво Маринов, откакто той стъпи в министерството престана да защитава интересите на туризма", смята Соня Колтуклиева, главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма.  

fallback
Още от България
fallback