БДЖ оттегля иска срещу протестиращите служители

За празниците компанията ще пусне 180 допълнителни вагона, което ще позволи на още 20 000 пътници да ползват железопътен транспорт.

22.12.2011 | 15:35
БДЖ оттегля иска срещу протестиращите служители

Искът срещу служителите на БДЖ, които излязоха на протест,  ще бъде оттеглен от ръководството на компанията.  По думите на изпълнителния директор на холдинга Йордан Недев това ще се случи на 1 февруари.

Искът бе заведен в началото на стачката, която според ръководството на компанията бе незаконна.

Недев определи стачката на синдикатите като неуспешна.  Той разясни, че от 1 януари ръководството ще спре да дава по шест заплати за доброволно напускане.

До момента от тази привилегия  са се възползвали близо 1200 човека. Според плановете за оптимизация на железниците, персоналът трябва да бъде  намален с 2000 души.

Изпълнителният директор на БДЖ обясни, че засега не обмисля да спира още губещи влакове. От януари обаче предстои поскъпване на билетите с  9% за субсидираните пътнически превози.

Недев се закани, че компанията ще бъде безкомпромисна срещу тези, които пътуват гратис. Загубите от пътувания на хора, които не си плащат, възлизат на над 5 милиона лева годишно.

Междувременно премиерът Бойко Борисов заяви, че до 2020 парите за магистрали трябва да се прехвърлят за ЖП транспорт.

Той присъства на пробни тестове на скоростната железопътна отсечка Крумово – Първомай, по която влакът се движи със 160 километра в час.

"Само преди няколко дни ни обвиняваха, че ликвидираме железницата. Но ни обвиняваха тези, които я ликвидираха", коментира Борисов.

Той добави, че на този етап връщането на мотриси на Германия не е добра политика и затова ще се търсят варианти за плащането им.