Данъчните издирват емигранти заради здравни вноски

Близо 800 000 сънародници зад граница се освобождават от дълга си с декларация.

22.12.2011 | 14:13 Редактор:
Данъчните издирват емигранти заради здравни вноски
Данъчните издирват емигранти заради здравни вноски

Българските граждани, които са напуснали страната,  могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България, гласи промяна в Закона за здравното осигуряване.

Досега гастербайтерите можеха да се освободят само за периоди напред във времето. На практика новите разпоредби облекчават българите, които живеят в чужбина, но все още се водят задължени към здравната система в страната.

С промените около 800 000 души, които са напуснали България преди 31 декември 2011 и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012.

За целта, трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния си адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.

За Bulgaria On Air данъчните поясниха, че в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията също ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012. Причината е, че именно тогава много хора се връщат в родината си, макар и за кратко.

Преди дни шефът на данъчните Красимир Стефанов обяви, че в момента близо 2 милиона души имат проблеми с неплатени здравни вноски.