fallback

Държавата преизчислява таксите, които събира

Това ще спести на бизнеса и гражданите между 50 и 200 млн. лева годишно, твърди икономическият министър Трайчо Трайков.

21.12.2011 | 14:05 Автор: Ралица Пейчева

През 2012 държавата ще преизчисли стойността на всички такси, които събира от бизнеса и гражданите, съобщи след правителственото заседание днес министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Кабинетът е утвърдил нова методология за разходноориентирано изчисляване на таксите. Идеята е те да покриват единствено  разходите за извършването на дадена услуга и да не се използват като начин за допълнителни приходи от държавната администрация.

По този начин някои такси ще бъдат намалени значително, докато други ще се увеличат. Очаква се преизчислението да продължи през цялата 2012 и новите тарифи да влязат в сила през 2013.

Трайков обясни, че в момента приходите от такси за разрешителни отиват в бюджета на икономическото министерство и се раздават на служителите под формата на премии или т.нар. допълнително материално стимулиране. „Администрацията ще загуби тази част от приходите си“, категоричен е Трайчо Трайков.

По думите му с въвеждането на новата методология на бизнеса и гражданите ще бъдат спестени между 50 и 200 млн. лева всяка година.

Същото нещо обаче министърът заяви и преди година, когато беше публикуван доклад на Световната банка. Оттогава няма промяна в тарифите. Според анализа в някои страни-членки на общността като Естония и Словакия фирмите отделят под 7% от времето си за изпълнение на разпоредби, докато в България процентът е 11.

По-тревожното е, че няколко поредни правителства обещават да премахната хилядите дублиращи се такси и режими, които тормозят бизнеса. През последните десет години таксите у нас са скочили с над 70%, според различни изследвания.

Редица държавни такси са толкова високи, че вредят на конкуренцията и пречат на навлизането на нови фирми на пазара. От Българската стопанска камара припомнят още, че високите тарифи и административните пречки са сериозен източник на корупция.

fallback
Още от България
fallback