Банковата система има достатъчно буфери да издържи още една тежка година

Българската банка за развитие планира да утрои размера на раздадените кредити през следващите три години.

21.12.2011 | 13:00
Банковата система има достатъчно буфери да издържи още една тежка година
Банковата система има достатъчно буфери да издържи още една тежка година

Раздадените до момента кредити от Банката за развитие към малките и средни предприятия възлизат на 1 милиард лева. През следващите три години се очаква този размер да бъде утроен, заяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че българската банкова система остава изключително стабилна.

Поддържаме едно добро ниво на ликвидност, имаме добра капиталова база, която да посрещне дори бъдещо влошаване на кредитния портфейл. Системата разполага с достатъчно буфери, така че да оцелее през още една тежка година, каква се очертава да бъде 2012“.

Поради голямата обезпеченост, която ще осигури Гаранционният фонд към програмата за „Развитие на селските райони“, се очаква да има и засилен интерес от страна на потенциалните бенефициенти. По линия на програмата ще бъдат покрити над 1.3 милиарда лева предоставени кредити и други кредитни облекчения, подчерта Асен Ягодин.

Сумата ще бъде покрита чрез създадения фонд от 335 милиона лева, както и от Националния гаранционен фонд.

 „Тези 335 милиона лева създават един гаранционен резерв, на база на който банките партньори ще получават гаранции, с които ще се покриват до 80% от отпусканите от тях кредити,“ уточни изпълнителният директор на Българската банка за развитие.

Схемата трябва да заработи най-късно през април 2012, т.е. дотогава банките партньори трябва да бъдат избрани. Критериите, на които трябва да отговарят ползвателите по схемата, трябва да бъдат изработени до 15 януари. До  15 март трябва да бъдат изработени критериите към банките партньори в гаранционната схема и най-късно до 15 април следващата година схемата да заработи.

Преди всичко фирмите „трябва да разполагат с одобрен проект по оперативната програма за Развитие на селските райони. Общата стойност, която може да бъде одобрена по трите мерки по програмата до края на 2013 е 946 милиона евро.

Вижте какво още сподели Асен Ягодин от видео файла.