100 млн. лева за нови пречиствателни станции

Златни пясъци получава 48 млн. лева, за да реши проблемите с отпадните води.

21.12.2011 | 07:41
100 млн. лева за нови пречиствателни станции
100 млн. лева за нови пречиствателни станции

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова подписва днес три договора на стойност близо 100 млн. лева за изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в страната. Проектите са финансирани от Оперативна програма „Околна среда”, а според Караджова има сериозен напредък в усвояването на евросредствата по тази линия.

За модернизация на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци ще бъдат отпуснати 48 млн. лева. С 32 милиона община Балчик ще реконструира съоръжението в Албена, а за разширение на пречиствателната станция в Тервел и за изграждане на 22 километра ВиК мрежа в града ще се инвестират 18.6 млн. лева. 

Представителите на туристическия бранш отдавна се оплакват, че Златни пясъци все още работи с пречиствателната станция, създадена  преди повече от 40 години и капацитетът и изобщо не е достатъчен да покрие нуждите на летовниците. През последните сезони тя обслужва до 32 000 души само в Златни пясъци. Станцията обаче поема отпадните води и на съседните курорти като Слънчев ден, Ален мак, Ривиера и Журналист. По документи, съоръжението трябва да обслужва не повече от 13 000 жители.