fallback

Синдикатите и железниците се разбраха за реформата в БДЖ

Влаковете в страната вече се движат нормално.

20.12.2011 | 07:54

След близо 8-часови преговори ръководството на БДЖ "Пътнически превози" и синдикатите постигнаха споразумение. Късно снощи станаха ясни и окончателните параметри на новия колективен трудов договор. Според записаното в документа до 1 юни 2012 няма да се намаляват доходите на работещите в холдинг БДЖ. След тази дата обаче в сила ще влезе бонусната система при заплащането на труда на железничарите.

Отпуските намаляват с 2 дни и така броят им става 20. При пенсиониране железничарите ще получават като обезщетение вече по 8 заплати, а не 9, както е в момента.

Подписването на Колективния трудов договор постави край на продължилата близо месец стачка на служителите в БДЖ, която според изчисления на мениджърския екип е довела до 2.5 млн. лева загуби за държавното дружество.

Движението на всички влакове в страната вече се осъществява нормално и по редовния им график, съобщиха от холдинга. От пресцентъра обясниха още, че за предстоящите празници ще бъдат увеличени с допълнителни вагони съставите на влаковете, пътуващи по най-натоварените направления.

fallback
Още от България
fallback