Здравната каса откри нарушения при 10% от ражданията в София

Проверени са били десет лечебни заведения и общо 777 случая.

19.12.2011 | 12:27
Здравната каса откри нарушения при 10% от ражданията в София
Здравната каса откри нарушения при 10% от ражданията в София

Проверките на Националната здравноосигурителна каса откриха нарушения при 10% от ражданията в столицата от август до края на октомври. Инспекциите бяха назначени след четирите смъртни случая на родилки в рамките на два месеца.

Проверени са били десет лечебни заведения и общо 777 случая.

При няколко случая няма данни за извършено серологично изследване за сифилис, което е една от задължителните диагностични процедури. В три случая е установено, че пациентките са изписани с покачващи се патологични стойности на левкоцити в кръвта и прогресивно намаляващо ниво на хемоглобина в кръвта. 

В 10 случая от медицинската документация е станало ясно, че основната оперативна дейност по клиничната пътека е извършена от лекари-специалисти, които не фигурират в списъка към договора на болницата с касата по дадената клинична пътека. В тези случаи родилките са правили избор на екип от лекари, които не са посочени от лечебното заведение за работа със Здравната каса.

В други 10 случая при извършване на оперативните дейности анестезиолозите, вписани като участващи в интервенцията, също не са посочени в списъка на лекарите специалисти, оказващи медицинска помощ по съответната клинична пътека.

Медицинската документация на част от случаите е била нередовна, липсват извадки от оперативния протокол, назначеното медикаментозно лечение след изписването и други.

За всяко отделно нарушение контролните органи на НЗОК са наложили санкции от 200 лв. до 500 лв.

Проверените болници: “Шейново“ ЕАД, Първа АГ “Св. София“, МБАЛ “Св. София“ ЕООД, МБАЛ “Токуда болница София“ АД, МБАЛ “Св. Анна“ София АД, ІІ МБАЛ ЕАД, болница “Вита“ ЕООД, АГ болница “Д-р Щерев“ ЕООД, “Майчин дом“ и университетска болница “Лозенец“.