Гърция иска нови преговори по Бургас- Александруполис

Проектът е от изключителна важност за страната, подчерта гръцкият министър на околната среда и енергетиката.

18.12.2011 | 11:17
Гърция иска нови преговори по Бургас- Александруполис
Гърция иска нови преговори по Бургас- Александруполис

Гърция ще търси варианти да поднови преговорите за реализацията на нефтопровода Бургас- Александруполис. Това съобщи гръцкият министър на околната средата, енергетиката и климатичните промени Георгиос Папаконстантину пред електронното издание „Гриийк рипортър”. Преди 10 дни България съобщи, че се оттегля от проекта и предложи тристранното споразумение с Русия и Гърция от 2007 да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако предложението нe бъде прието, то страната ни планира едностранно оттегляне след изтичане на 12 месечен срок.
В интервю за гръцкото онлайн издание „Гриийк рипортър” енергийният министър на Гърция подчертава, че проектът е важен за страната и затова е налице желание и воля той да бъде реализиран.
„Съжаляваме за заявената позицията от българското правителство и бихме искали да разгледаме съществуващите проблеми и да ги решим. Готови сме да подновим преговорите с останалите две страни, за да намерим възможност да осъществим проекта под някакъв друг формат,” коментира гръцкият министър.
Петролопроводът „Бургас-Александруполис” трябваше да бъде изграден от международната компания "Транс Болкан Пайплайн", в която Русия притежава 51%, а България и Гърция по 24.5 на сто.