БЛС подписва Националния рамков договор за 2012

Една от заложените промени за следващата година е пациентите да имат достъп до специализирана медицинска помощ и без направление, но срещу заплащане.

17.12.2011 | 16:35
БЛС подписва Националния рамков договор за 2012
БЛС подписва Националния рамков договор за 2012

Управителният съвет на Българския лекарски съюз получи права да гласува „за”  подписване на Националния рамков договор за 2012 година. Решението взеха лекари от цялата страната, събрали се на извънреден събор днес.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов заяви по- рано през деня, че предвидените средства в бюджета на Здравната каса са достатъчно и са правилно разпределени. Очакваните постъпления в НЗОК за следващата година са в размер на 2.6 милиарда лева, като само при увеличение на минималната работна заплата до 290 лева ще повишат с 80 милиона лева.

Също така в края на годината НЗОК предвижда част от неизразходваните средства да бъдат насочени към покриване на натрупани дългове на болници.

И през 2012 остава схемата за посещение на специализиран лекар след издаване на направление, тъй като няма готовност за въвеждане на новата организация на т.нар. диагностично свързани групи.  Една от заложените промени за следващата година е пациентите да имат достъп до специализирана медицинска помощ и без направление, но срещу заплащане.

От БЛС приеха и специална декларация, с която осъждат разпространени в медиите материали, съдържащи "недоказани обидни квалификации по отношение на професионализма и етичността на лекарското съсловие в България" и настояват компетентните институции да наложат съответните санкции.