Ръководство и синдикати в БДЖ си стиснаха ръцете

В понеделник ще бъде подписан Колективен трудов договор за "БДЖ - Пътнически превози".

17.12.2011 | 11:25
Ръководство и синдикати в БДЖ си стиснаха ръцете

След около 10 часа преговори на 23 –ия ден от стачката в железниците, в петък  ръководството на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и синдикатите постигнаха споразумение по една от най- спорните точки – подписването на Колективен трудов договор. Такъв ще бъде подписан в понеделник, съобщи председателят на Съвета на директорите на холдинга Владимир Владимиров пред БТА. По неговите думи е постигнато споразумение по всички спорни точки - "по социалните параметри и по казусите, свързани с мерките, които ще позволят на ръководството да продължи реформите в компанията". Край на стачката от вчера сложиха и служителите на Национална компания "Железопътна инфраструктура", където в началото на седмицата бе подписан КТД.

Загубите на компанията от организирания протест на служителите, продължил над 20 дни, възлизат на около 2 милиона лева, информират от БДЖ. Пред телевизия Bulgaria ON AIR Владимир Владимиров сподели, че очаква част от финансовите щети да бъдат компенсирани в дните между празниците в края на годината, когато традиционно се увеличават и пътуванията с влак.

В средата на седмицата стана ясно, че 1 050 служители на железницата са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. От компанията уверяват, че веднага след освобождаването на служителите от длъжност ще им бъдат изплатени шестте брутни месечни заплати. По изчисления на ръководството с намаляването на персонала ще се стигне до оптимизиране на разходите в размер от около 24 милиона лева на година.