fallback

Над половината обществени поръчки – корумпирани

Държавната финансова инспекция събрала едва 0.18% от наложените глоби.

16.12.2011 | 13:56 Автор: Ралица Пейчева

При 58% от проверените обществени поръчки има нарушения и свидетелства за корупция, но Агенцията за държавната финансова инспекция не успява нито да наложи глоби за това, нито да издейства присъди. Заключенията са от доклад на Сметната палата за проведен одит в периода януари 2008 - юни 2010.

Държавната инспекция, която е подчинена на финансовото министерство, е съставила актове по стотици случаи, но е успяла да събере едва 0.18% от наложените по тях парични санкции.

Одиторите от Сметната палата констатират още, че влезлите в съда административнонаказателни производства "пренебрежимо нисък процент"  завършват с присъда.

Според доклада на палатата служителите на АДФИ не извършват повторни проверки след образуване на досъдебни производства. Инспекторите не анализират различните практики на съдилищата, което води до допускане на едни и същи грешки при изготвянето на докладите на агенцията и пречи да бъде наложена отговорност на виновните.

„За съжаление Сметната палата работи с такива срокове и едва догодина ще имаме данни за 2011, но не вярвам положението да е по-различно“, коментира за Bulgaria On Air член на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Той уточни, че вероятно през февруари ще бъдат предложени нови промени в Закона за държавната финансова инспекция, но засега в ГЕРБ нямат конкретна идея за тях.

Преди три месеца финансовият министър Симеон Дянков направи опит поне малко да осъвремени контрола върху държавните поръчки. Той издейства да се увеличи числеността на инспекторите от АДФИ и се промени начинът, по който се извършват проверките. Агенцията вече работи по график, съобразен с капацитета й. Източник на Bulgaria On Air от АДФИ обясни, че са назначени и над 50 ревизори, с което служителите вече надхвърлят 220 души. Според независими икономисти обаче сегашните проблеми идват не толкова от броя на инспекторите, колкото от начина, по който работят те.

 

Констатации за 2010

Нередности има в 58% от проверените 1391 търгове на държавни ведомства и общини.

В 807 процедури са констатирани 2250 нарушения.

Проверените са едва 1/3 от подадените сигнали за нагласени или претупани обществените поръчки.  

Загуби за бюджета - 3.1 млн. лева.

Възстановени пари - 259 хил. лева.

Според експерти държавата и общините раздават на фирмите нечестно около 750 млн. лева всяка година.

fallback
Още от България
fallback