Третата линия на метрото - от "Ботевградско шосе" до "Овча Купел"

Общата дължина на трасето, което бе одобрено окончателно, е 15.5 км

15.12.2011 | 15:52
Третата линия на метрото - от

Трасето на третия диаметър на софийското метро е одобрено след няколкомесечни обществени обсъждания, съобщи пред журналисти шефът на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.

Трасето ще започва с депо, което ще бъде построено на бул. "Ботевградско шосе". След това то ще продължава наземно по булевард "Владимир Вазов", където ще бъде първата метростанция. Оттам железницата ще се движи подземно към центъра на София по булевард "Мадрид", военна академия "Г.С. Раковски", Софийския университет "Свети Климент Охридски", кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски", на "Патриарх Евтимий" и НДК, кръстовището на улиците "Георги Софийски" и "Пенчо Славейков", булевард "Иван Гешов", улица "Кюстендил" и ще продължава към улица "Житница". Там ще започва открит участък, който ще минава по улица "Обиколна", преминава през бул. "Овча Купел" и ще завършва с връзка с железопътната линия София-Перник.

Общата дължина на линията е 15.5 километра. Предстои изграждането на 18 метростанции. Предвиденият трафик е 162 000 души на ден. Очаква се да бъдат избрани 2 места по пътя на новия диаметър, където ще бъдат изградени паркинги. Тепърва обаче ще се уточнява с какво финансиране и в какви срокове може да се осъществи третата линия.

Братоев обяви още, че вече е обявена тръжната процедура за избор на строител на продължението на първия диаметър от столичното метро, което ще свързва бул. "Цариградско шосе" и Летище София. Очаква се до края на следващата седмица да бъде обявена и процедура за избор на консултант.