Николай Кокинов е преизбран за градски прокурор на София

През последните пет години оправдателните присъди намаляват значително.

15.12.2011 | 13:10
Николай Кокинов е преизбран за градски прокурор на София

Николай Кокинов беше избран за втори мандат на поста градски прокурор на София. Сред другите кандидати бяха софийският районен прокурор Александър Налбантов и следователят Бойко Атанасов.

Най-голяма подкрепа на Кокинов е оказал Борис Велчев. Според главния прокурор първият мандат на градския обвинител е бил успешен.

„Смятам, че делата се доказват в съдебна зала, а не пред медиите. Вярно е, че медиите трябва да бъдат информирани, но трябва да има някакъв баланс. Като казваме за конкретни решения - да, но какви са мотивите за решенията, трябва да ги излагаме пред съдебна зала“, заяви пред журналисти Александър Налбантов. По думите му проблемите на най-голямата прокуратура в страната са свързани с излишната публичност и големият брой оправдателни присъди.

Според Кокинов обаче, през последните пет години оправдателните присъди намаляват значително. На градската прокуратура е нужна еволюция, а не революция, смята той. Николай Кокинов посочи, че предстоят леки промени в структурата на ръководеното от него обвинение поради зачестилия брой данъчни престъпления.