Пълна забрана на пушенето в закрити помещения?

Премиерът и министрите бяха посрещнати с освирквания в Пловдив.

14.12.2011 | 15:36
Пълна забрана на пушенето в закрити помещения?
Пълна забрана на пушенето в закрити помещения?

Правителството направи пореден опит за пълна забрана на пушенето от 1 юни 2012 по време на изнесеното си заседание в Пловдив.

Досега не са приемани мерки за пълното ограничаване на цигарения дим в закритите пространства, а в заведенията има обособени места за пушачи и непушачи.

Представители на ресторантьорския бизнес настояват забраната да се отложи за 2013 или 2014.

Засега обаче в проекта на Закона за здравето се предвижда пушенето да бъде премахнато не само в заведенията, но и в дворовете на училищата, детските градини и ясли, както и в ученическите общежития.

Междувременно премиерът и министрите му бяха посрещнати пред сградата на Областна администрация – Пловдив с освирквания. На площада пред пловдивската община са се събрали около 200 души, представители на Федерацията на миньорите, енергетици, химици, здравни работници, учители,  държавни служители, железничари, които протестират против направените промени в пенсионна система.

Стачкуващите връчиха на областния управител Здравко Димитров декларация с исканията им, с молба тя да бъде внесена в Министерски съвет. Те настояват депутатите да се съобразят с ветото, наложено от президента на Георги Първанов.

Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с протестиращите.

Стачката е организирана от обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа" и е продължение на националната демонстрация, която се проведе на 30 ноември пред Народното събрание в столицата.
Междувременно от община Пловдив не разрешиха на синдикатите да провеждат митинг на площада пред сградата на пловдивската областна управа, заради евентуално нарушаване на обществения ред.