София пести 1 млн. лева от заплати

От юли 2012 столичани ще могат да плащат данъците си във всички районни администрации, без значение в кой квартал живеят.

13.12.2011 | 17:32 Редактор:
София пести 1 млн. лева от заплати
София пести 1 млн. лева от заплати

Столична община ще спестява 1 млн. лева от заплати, без да намалява броя на служителите. Планът за оптимизиране на администрацията предвижда съкращаване и сливане на дирекции. Така 26 ръководители на звена ще бъдат понижени в длъжност и ще получават по-ниски заплати.

Спестените пари от чиновнически заплати ще покрият други текущи разходи на общината. Чрез намаляване броя на дирекциите работата на администрацията ще върви по-леко, тъй като в момента цари бюрокрация, призна кметът на София Йорданка Фандъкова. Ако досега на 5 чиновника се падаше по един началник, от догодина 12 души ще са с един шеф. Първоначалният план предвижда редуциране на администрацията само в Столична община.

Следващите етапи ще се отнасят и за общинските предприятия, а след това и за районните кметства.

След средата на 2012 столичани ще могат да плащат данъците си във всичките районни администрации. В момента жител на квартал „Младост“ трябваше да се реди на опашка пред данъчните в същия жилищен район. След юли догодина той ще може да си плати местните данъци и такси и в „Люлин“.

Вижте подробностите в репортажа.