Холандия пак отложи влизането на България в Шенген

Лихтенщайн стана 26-ят член на безвизовото пространство.

13.12.2011 | 16:48
Холандия пак отложи влизането на България в Шенген

Влизането на България и Румъния в шенгенското безвизово пространство за пореден път ще бъде отложено по искане на Холандия.

„Няма да се поколебаем да наложим вето, ако се стигне до гласуване“, заяви пред БНР министърът отговарящ за имиграцията в страната Герд Леерс. Според него няма защо въпросът за шенгенското разширяване да се обсъжда преди пролетния доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния.

"Позицията ни е твърда, имаме ясни аргументи, свързани с върховенството на закона и борбата срещу престъпността и корупцията.  Искаме да видим убедителни факти и числа в доклада по механизма за сътрудничество и проверка, преди да кажем своето "да" за Шенген", подчерта холандският министър.

Днес се провежда последният за годината Съвет по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз.

Вътрешните министри решиха Лихтенщайн да стане 26-ят член на Шенгенското пространство, като държавата ще се присъедини на 19 декември.

Междувременно министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов на 12 декември, че с държанието си Холандия остава изолирана от общите политики на ЕС по отношение на Шенген. Цветанов твърди, че проблемът за момента е на политическо ниво.