fallback

Наредбата за измервателните уреди е законна

Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата срещу допълнителния контрол в митническите складове.

13.12.2011 | 15:51 Автор: Ралица Пейчева

Наредбата на агенция "Митници" за задължително поставяне на измервателни уреди на входа и изхода на данъчните складове е напълно законна, постанови петчленен състав на Върховния административен съд. Нормативът, приет по инициатива на финансовия министър Симеон Дянков, бе обжалван на два пъти от винари, производители на алкохолни напитки и от членове на Българската петролна и газова асоциация. През септември миналата година тричленен състав на ВАС отхвърли иска им, а сега и последната инстанция отсъди в полза на държавата.

По информация от ВАС сред вносителите на последната жаллба са "СИС Индустрийс", "Бойар", "Винпром Русе", "Пещера", "Едоардо Миролио", "ЛВК - Винпром", "Винекс Преслав". Компаниите твърдят, че задължението да поставят скъпоструващи (според тях) измервателни уреди ще им нанесе тежки финансови щети. "За мен е ясно, че тези дружества са в сивия сектор и се мъчат да не платят това, което дължат на държавата", коментира преди година шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов по повод първата внесена жалба.

Според окончателното решение на магистратите „министърът на финансите разполага с компетентност да определи специфичните изисквания и контрола, осъществяван от митническите органи върху средствата за измерване и контрол", тоест с Наредба №3 Дянков не е надхвърлил правомощията си. Съдиите от ВАС допълват, че наредбата единствено регламентира движение на акцизни стоки на територията на страната, без да налага каквито и да е било "количествени ограничения или мерки с равностоен ефект на територията на друга държава - членка на ЕС".

fallback
Още от България
fallback