fallback

„Софийска вода“ отнесе глоба от 200 000 лева за надути сметки

Регулаторът не вижда причина за увеличение на цената на природния газ.

13.12.2011 | 13:41

"Софийска вода" е извършила груби нарушения при определянето на цената за пречистване на водата, което се е отразило на сметките на фирми, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране  Ангел Семерджиев.  

По думите му водата на столичани от 2012 няма да поскъпне, въпреки исканото увеличение от 12% или средно с около 10 стотинки за кубик.

Семерджиев обясни, че от "Софийска вода" са начислявали такса пречистване на банкови офиси и други административни сгради като на големи промишлени замърсители, като в резултат на това фирмите са ощетявани с около 30 стотинки за кубик. Заради това от ДКЕВР вече са съставили акт на дружеството от 200 000 лева. Скоро предстои и издаването на нов, уточниха от регулатора.

Председателят на ДКЕВР успокои битовите потребители, че за тях няма опасност за подобно нерегламентирано ценообразуване.

"Разчитаме, че "Софийска вода" ще прекрати всякаква такава практика занапред", каза Семерджиев.

Относно предложението на "Булгаргаз" за увеличаване на цената на природния газ с близо 18% той, заяви, че на първо четене от страна на регулатора на предложението не са открити доводи за подобно драстично поскъпване. По този повод още днес ДКЕВР ще изпрати писмо до "Булгаргаз" с допълнителните въпроси, които трябва да бъдат изяснени до общественото обсъждане, което ще се проведе през следващата седмица.

fallback
Още от България
fallback