fallback

Аритметиката във властта: Как се правят рокади в МС

Шансът на опозицията за бламиране на кабинета е хипотетичен

07.11.2017 | 14:52 Автор: Иван Берберов

Номинацията за новия здравен министър, макар и направена от управляващите, все още се пази в тайна, а името се споменава само неофициално. 

Как всъщност се правят рокадите в Министерския съвет? По конституция Народното събрание извършва промени в правителството по предложение на министър-председателя.

Очаква се тази седмица премиерът Бойко Борисов да внесе промяната в състава на кабинета. С нея Борисов ще предложи депутатите да приемат решението на проф. Николай Петров да напусне поста си като министър на здравеопазването. 

Засега изглежда, че по всяка вероятност министър-председателят ще предложи на стола на проф. Петров да седне заместник-финансовият министър Кирил Ананиев.

ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат общо 122 гласа. Дори част от депутатите на управляващите да отсъстват, възможността предложеният от премиера да седне на стола в Министерство на здравеопазването са големи. 

Промените в Министерския съвет се гласуват с обикновено мнозинство – тоест повече от половината присъстващи. За да имат шанс трите опозиционни партии – БСП, ДПС и "Воля" да бламира Бойко Борисов, трябва да се окажат по-мобилизирани и да имат по-голяма посещаемост в зала.

Формациите имат общо 116 депутати. Лидерът на "Воля" - Веселин Марешки обясни за Bulgaria ON AIR, че все още няма решение как ще гласува формацията му. 

Шансовете на опозицията за бламиране изглеждат по-скоро хипотетични. Мнозинството може да разчита и на гласа на независимия Ангел Исаев, който често ги подкрепя. А един депутат от ДПС почти със сигурност ще отсъства - Делян Пеевски. Той не е идвал на работа от първото заседание насам.

fallback
Още от България
fallback