Румъния готова да бойкотира холандски стоки

Холандия подготвя вето на влизането на България и Румъния в Шенген.

13.12.2011 | 12:44
Румъния готова да бойкотира холандски стоки

Холандия е готова да наложи вето, ако въпросът за присъединяване на България и Румъния към Шенген бъде подложен на гласуване, заяви днес холандският министър на имиграцията Херт Леерс, предаде БНР.

„Аз не съм враг на България и Румъния, аз съм приятел на Европа. Това, което искам, е хората да са 100% сигурни, че никаква престъпност и корупция няма да навлязат на нашия вътрешен пазар,“ отбеляза Леерс. По неговите думи въпросът няма смисъл да се обсъжда преди февруари, когато се очаква да е готов междинният доклад на Европейската комисия.  

Вероятността София и Букурещ да сезират Европейския съд по случая  Леерс коментира с думите, че страните могат да постигнат „по-добър резултат за по-кратко време, като подобрят ситуацията в двете държави“.

В отговор на отказа на Хага да допусне София и Букурещ до пространството без граници, днес румънският президент Траян Бъсеску призова за бойкот на холандските зеленчуци. Властите в северната ни съседка веднъж вече предприеха ограничителни мерки за холандска продукция. В края на септември, когато стана ясно, че холандското правителство ще блокира Румъния и България за пространството без граничен контрол, румънските власти задържаха няколко камиона с холандски цветя, семена и луковици. И така, въпреки усилията на полското председателство да сближи позициите, компромис ще се търси догодина, когато председател на Европейския съюз ще бъде Дания.