fallback

Над 80% от българските фирми не плащат навреме

Държавата дължи между 420 и 470 млн. лева по договори за обществени поръчки от началото на годината.

12.12.2011 | 15:22 Автор: Ралица Пейчева

Над 80% от фирмите в България имат просрочени несъбрани вземания, показват резултатите от проучване на Българската стопанска камара (БСК) и „Мост финанс мениджмънт“ АД, направено сред 500 компании.

В 40% от случаите просрочието е за повече от година, но повечето от неплатените навреме задължения са за период до шест месеца.

Резултатите показват още, че 50% от фирмите в България отчитат по-големи затруднения да плащат в срок на партньорите си, отколкото през миналата година. Все повече се налага тенденцията периодът за изплащане на договорите да бъде увеличаван.

Все още е значителен и размерът на държавните и общински задължения към бизнеса.

Заместник-председателят на БСК Камен Колев съобщи, че държавата дължи между 420 и 470 млн. лева по договори за обществени поръчки от началото на годината. Колев посочи още, че по данни на търговския регистър фалитите през 2011 са се удвоили спрямо 2010 година. 

Само преди седмица обаче, финансовият министър Симеон Дянков заяви пред депутатите в парламента, че единственото висящо задължение на държавата са 24 млн. лева за „Водното огледало“ в Кърджали. Държавата се е разплатила изцяло с всички частни фирми, увери вицепремиерът и отхвърли твърденията на опозицията, че хазната дължи над 400 млн. лева на частни фирми.

Повече данни може да откриете в графиките в ГАЛЕРИЯ.

fallback
Още от България
fallback