2012 ще е критична на прилагането на реформи в пенсионната система

Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Димитър Бранков, заместник-председател в БСК.

12.12.2011 | 11:21
2012 ще е критична на прилагането на реформи в пенсионната система

Икономическата криза не може да бъде основен аргумент за увеличаване на възрастта за пенсиониране, заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Хасан Адемов, заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика в парламента. Той изрази мнението на опозицията, според която подобна драстична реформа в пенсионната система е трудно обяснима без да има промяна при нито един от съществените показатели, с които е свързана тя - като продължителностta на живота; периода, през която се получава пенсията; миграционните процеси и т.н.  

Според заместник-председателя на БСК Димитър Бранков реформите в пенсионната система предстоят и 2012 ще е една критична година за прилагането им.

„Големият проблем на системата е заетостта – коментира Бранков. - В момента 1 работещ на пълна заетост ( на 8 – часов работен ден) издържа 1 пенсионер. Преди години това съотношение беше 2 към 1“. Друг проблем на системата е трудовото законодателство, което  в България не е толкова гъвкаво и не поощрява възможностите за  различна трудова заетост, с което да гарантира  една по- добра осигуреност. В същото време в рамките на тази година са наблюдават нови негативните тенденции – заетостта се е понижила в сравнение с 2010.  В същото време към средата на годината е налице един допълнителен дефицит в рамките на 280 млн. лева към НОИ, който не е планиран. В този смисъл необходимостта от реформи е очевидна и не само в пенсионната система, подчерта заместник- председателят на БСК.

Целия коментар по темата вижте от видео файла.