fallback

Президентът наложи вето на пенсионната реформа

Увеличаването на възрастта за пенсиониране нe гарантира постигане на финансово заложените цели, смята Георги Първанов.

11.12.2011 | 12:16

Президентът подписа указ, с който връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012, съобщиха от пресслужбата на президентството. Промените в пенсионната реформа бяха приети от Народното събрание на 8 декември.

В мотивите за връщане на закона за преразглеждане президентът Георги Първанов посочва, че намира за „нецелесъобразно и социално несправедливо“ намерението в бъдеще пенсиите да се индексират само според процента на инфлацията. „Това е в противоречие с принципите на социалната държава, закрепени в Преамбюла на българската конституция,“ става ясно от текста с изложените мотиви за наложеното вето върху приетата пенсионна реформа. Новата схема за индексиране на пенсиите на практика отменя на т.нар. т.нар. златно швейцарско правило, според което осъвременяването на пенсиите става на база 50 % от ръста на осигурителния доход и още толкова от индекса на потребителските цени. Обновяването на пенсиите само на база на инфлацията предполага и по-нисък процент на увеличение при задържане на ниски стойности на индекса на потребителските цени. Подобна тенденция би имала негативен ефект върху потреблението. При рязко повишаване на инфлацията негативите ще бъдат насочени към осигурителния бюджет, подчертава още президентът Георги Първанов.

Увеличаването с по 6 месеца на срока за изчисляване на размера на обезщетенията при временна неработоспособност, майчинство и безработица също е  мотив за наложеното вето. Подобна мярка  ще доведе до намаляване на размера на обезщетението на болните, майките и безработните. Вместо това предложението на президентската институция е усилията да бъдат насочени към подобряване на контролната дейност на Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт. Вдигането на пенсионната възраст е третият мотив за връщането на закона за ДОО за преразглеждане.  „Публично съм отстоявал и своята позиция, че вдигането на възрастта за пенсия е в противоречие с договорените само преди една година параметри на пенсионната реформа. Чрез приетата по този начин законова уредба държавата става непредсказуема и непоследователна при определяне на правилата в социалната политика,“ подчертава президентът. Според Георги Първанов одобрените промени за увеличаване на възрастта за пенсиониране не отчитат адекватно демографските процеси в страната, здравното състояние и продължителността на живота на населението, равнището на доходите и на осигурителните плащания (в т.ч. на пенсиите). Очакваните ефекти от пенсионната реформа според него са съмнителни, не гарантират заложения финансов резултат, още повече, че не е предложен цялостен пакет от взаимно свързани мерки.

„Значителна част от спестения ресурс в пенсионния фонд на Националния осигурителен институт ще отиде за покриване на допълнителните разходи по фонд „Безработица”, който също е с висок бюджетен дефицит,“ отбеляза още президентът.

Обект на възражение е и самото приемане на Закона за  бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012, при което е нарушена установената процедура, като между първо и второ четене са внесени десетки промени в КСО, което на практика е блокирало възможността за дебатиране в Народното събрание, подчертава президентът.

fallback
Още от България
fallback