Концесионерът носи отговорност за екощети при добива на шистов газ

Представители на Шеврон ще обяснят на варненската общественост технологията на извличането на шистов газ в понеделник.

10.12.2011 | 15:58
Концесионерът носи отговорност за екощети при добива на шистов газ

Отговорността от евентуална екологична щета при евентуален добив на шистов газ в България се поема изцяло от компанията – концесионер, заяви днес пред журналисти енергийният министър Трайчо Трайков по време на семинар за управлението на подземните богатства. Той подчерта, че в дискусиите по темата трябва да бъдат взети под внимание, както ползите, така и рисковете при евентуален добив на енергийния ресурс. По неговите думи подписването на договор с американската компания Шеврон не означава започване на добив, а стартиране на екологични проверки.

Междувременно заместник-министърът на енергетиката Делян Добрев обяви, че в понеделник предстои среща на Шеврон с варненската общественост, на която се очаква американската компания да представи технологията си за добив на шистов газ, предаде БНР.

В съботния ден се проведоха и протестни демонстрации в София и Добрич срещу добива на шистов газ. Исканията на протестиращите са до края на януари 2012 Народното събрание да приеме закон, с който да забрани прочуването и извличането на енергийната суровина в България.