fallback

Президентът е против тежестта на реформите да пада върху най-бедните

Според Георги Първанов оттеглянето от проекта „Бургас –Александруполис“ е емоционално решение.

10.12.2011 | 15:24

В основата на президентското намерение да наложи вето върху Закона за бюджета на ДОО за 2012 година е липсата на предсказуемост в управленските решения. Пред журналисти Георги Първанов заяви, че винаги е бил против тежестта на промените и  на реформите да се плаща от хората в най- лошо социално положение, а именно пенсионери, безработни и получаващите минимални доходи. Държавният глава сподели, че в момента експертен екип работи върху мотивите за прилагането на вето върху приетото от правителството увеличение на пенсионната възраст. Според него постоянната промяна на позицията от страна на управляващите, може да компрометира идеята за  развитието на пенсионната система. Това той сподели след участието си в отбелязването на осмата годишнина от създаването на Икономическия и социален съвет, предаде БТА.

Георги Първанов коментира и актуалните от последните дни новини за оттеглянето на България от проекта "Бургас-Александруполис" и за заявената подкрепа на предложението за затягане на бюджетната дисциплина в Европа. Според президента оттеглянето от енергийния проект е в резултат по- скоро на емоционално решение, отколкото на сериозен експертен дебат. По неговите думи изказвания, че осигуряването на енергийна независимост и диверсификация на източниците  са приоритетни сфери в управлението на държавата, трябва да бъдат аргументирани. И ако добивът на шистов газ е такава алтернатива, то тя трябва да бъде изложена пред обществото.

По отношение на подкрепеното европейско споразумение за затягане на фискалната дисциплина Георги Първанов подчерта, че е необходим един по- задълбочен прочит в контекста на българската икономика,в резултат на който да бъдат потърсени последствията от приемането на едно или друго решение. Президентът призова за формиране на българска позиция по приетите решения от европейските лидери преди ден.

fallback
Още от България
fallback