Борисов: Европа се нуждае от строга фискална дисциплина

Симеон Дянков не очаква да бъде постигнато споразумение по предложението на Франция и Германия за промени в европейските договори.

08.12.2011 | 19:14
Борисов: Европа се нуждае от строга фискална дисциплина

Страните-членки на ЕС да направят промени в конституциите си за подобряване на фискалната дисциплина и това да бъде „златното правило”. Това предложи председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов преди срещата на лидерите в рамките на 20-ия конгрес на Европейската народна партия в Марсилия (Франция). Борисов предложи и държавите, които спазват бюджетен дефицит до 3%, да бъдат стимулирани. По неговите думи европейската политика може да бъде излекувана със „строга фискална дисциплина“.  

Часове преди решаващата среща на европейските лидери в Брюксел българският финансов министър Симеон Дянков направи своя прогноза в интервю за специализираното финансово издание  Dow Jones Newswire. Според финансист номер 1 е малко вероятно държавите от Европейския съюз да се споразумеят единодушно по предложението на Германия и Франция за ограничени промени в европейските договори, с които да се даде отпор на дълговата криза в еврозоната. Споразумение може да бъде постигнато по изискването за координирана икономическа политика между страните от еврозоната и още няколко европейски държави. Финансистът смята, че ще се постигне съгласие европейски чиновници да наблюдават бюджетите и да има строги граници на дълга и дефицита, които отделните държани формират. България също подкрепя това предложение, а необходимите законови промени за спазване на изискването вече са налице, коментира министър Дянков пред бизнес-изданието.